Hydrolat z Kwiatu Kocanki

Producent: Cherry Soap by EGN Sp. z o.o.
22.00
Czas dostawy: 3 dni robocze

Szklana buteleczka z atomizerem - 50ml

Hydrolat z Kwiatu Kocanki 

Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Water

Hydrolat to inaczej woda kwiatowa lub roślinna. Nazwa bywa myląca, gdyż naturalny hydrolat ma niewiele wspólnego z wodą toaletową, służącą do perfumowania. Hydrolat otrzymujemy przy destylacji z parą wodną całych roślin lub ich części. W wyniku takiej destylacji otrzymujemy olejek eteryczny i wodę podestylacyjną. Taka woda bogata jest w cenne substancje roślinne rozpuszczalne w wodzie i śladowe ilości olejku eterycznego (0,02%-1%).

Hydrolaty zawierają całe spektrum substancji biologicznie aktywnych o cennych właściwościach kosmetycznych, zdrowotnych i leczniczych. Aby przyzwyczaić do nich wrażliwą skórę, można na początku stosowania rozcieńczyć je przegotowaną wodą.

Hydrolaty konsystencją przypominają wodę, a ich pH zbliżone jest do naturalnego odczynu skóry. Posiadają subtelniejszy zapach niż odpowiadające im olejki eteryczne. W związku z tym, że w składzie hydrolatów znajdziemy nie tylko niewielkie ilości olejku eterycznego, ale również inne komponenty materiału roślinnego zdarza się, że zapach hydrolatu zupełnie różni się od zapachu olejku eterycznego.

Hydrolaty mają zastosowanie w naturalnej pielęgnacji całego ciała. Przy ich pomocy nawilżymy lub oczyścimy skórę. Pomogą nam w pozbyciu się trądziku, przesuszonej skóry lub przyspieszą gojenie się ran. Hydrolaty można stosować bezpośrednio na skórę jako tonik lub w postaci odświeżającej mgiełki. Wykorzystać je można również do produkcji kremów, balsamów do ciała oraz jako dodatku do masek.

W związku z tym, iż hydrolaty mogą łatwo ulec zepsuciu, konserwuje się je za pomocą niewielkich ilości syntetycznych konserwantów lub alkoholu.

Hydrolat z kwiatu kocanki to niezwykle rzadki i cenny w pielęgnacji skóry składnik. Jego właściwości wynikają z zawartości licznych związków chemicznych, w szczególności diketonów charakterystycznych tylko dla kocanki.

Hydrolat z kwiatu kocanki polecany jest dla cery naczynkowej, zaczerwienionej, podrażnionej, delikatnej, zasinionej, z wybroczynami podskórnymi, zniszczonej, dojrzałej, z trądzikiem różowatym i pospolitym, z bliznami potrądzikowymi i pourazowymi. Sprawdzi się na okolice oczu w przypadku cieni, obwódek i opuchnięć.
 

Właściwości kosmetyczne hydrolatu z kwiatu kocanki:

  • posiada korzystny wpływ na naczynka. Działa obkurczająco oraz zmniejsza opuchnięcia;
  • sprzyja szybkiemu zanikowi siniaków, obtłuczeń i zaczerwienień skóry;
  • przyspiesza wchłanianie i niwelowanie wybroczyn oraz krwiaków powstałych po urazach, zabiegach medycznych i kosmetycznych;
  • hamuje krwawienie i uśmierza ból w przypadku drobnych zranień;
  • wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące;
  • posiada intensywne właściwości regeneracyjne, sprzyja gojeniu i zabliźnianiu ran pourazowych, minimalizuje tworzenie blizn, jak również sprzyja redukcji już istniejących blizn, rozstępów i śladów potrądzikowych;
  • stosowany zewnętrznie stymujuje odbudowę naskórka i tworzenie nowych, zdrowych komórek skóry. Polecany jest w sytuacjach wymagających regeneracji skóry - np. po zabiegach złuszczających;
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia skóry;
  • działa antybakteryjnie, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo;
  • redukuje zapalenia i stany alergiczne skóry

Hydrolat z kwiatu kocanki posiada charakterystyczny i wyrazisty zapach - ciepły, słodko-miodowy, ziołowy, lekko korzenny. Nie oszukujmy się - do najpiękniejszych on nie należy ;) Jednak cenne wartości pielęgnacyjne hydrolatu z kwiatu kocanki przewyższają i wynagradzają jego walory aromatyczne.

Hydrolat z kwiatu kocanki można stosować bezpośrednio na skórę jako tonik do twarzy.

Skład [INCI]: Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Water.

W związku z tym, że nasze kosmetyki wyrabiane są z naturalnych składników, niekiedy mogą powodować alergie skórne. W przypadku wystąpienia alergii należy niezwłocznie odstawić kosmetyk i powiadomić nas o zaistniałej sytuacji.

Mydełko Śliwkowe

30.00 zł

Mydełko Arbuzowe

24.00 zł

Mydełko Tymiankowe

20.00 zł

Kula kąpielowa arbuzowa

10.00 zł

Kula kąpielowa śliwkowa

10.00 zł

Masło Shea oczyszczone

20.00 zł

Masło Aloesowe

35.00 zł

Masło Kawowe

65.00 zł

Masło Mango

35.00 zł

Olej z nasion Malin

25.00 zł

Olej z nasion Truskawki

32.00 zł

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów